Над девет часа продължи спасителната акция в Рила за свалянето на пострадал

...
Над девет часа продължи спасителната акция в Рила за свалянето на пострадал
Коментари Харесай

Директорът на ПСС за поредицата акции в планината: Подложиха на изпитание силата и волята ни

Над девет часа продължи спасителната акция в Рила  за свалянето на потърпевш екскурзиант. Това сподели шефът на Планинската избавителна работа (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК) Емил Нешев . Сваленият екскурзиант е в положително положение, с травма на крайници. По думите на Нешев акцията е била доста сложна и рискова. Акцията стартира на 2 януари към 12:00 часа.

Много тежка седмица, макар че са празници, нашите сътрудници от Банско, Сандански, Разлог на процедура нямаха никакво време да почиват. Същото беше и в Рила – сътрудниците ни от Дупница и Благоевград също имаха акции точно на Нова година, на 31 декември се прибраха след 22:00 часа, разяснява Нешев.

Изключително сложни акции, особено тези, които организирахме в Пирин, подложиха на тестване силата и волята ни , с цел да решим случаите, добави той.

Вчера планински спасители смъкнаха телата на двама починали туристи. Емил Нешев заяви, че в акцията по издирването им са употребявани най-съвременни средства. Тялото на единия екскурзиант, който изчезна преди повече от седмица, беше забелязано на фрагменти от дрон. В непосредственост до него планинските спасители откриха тялото на различен мъж, за който нямало данни да е разгласен за търсене. 

През последните часове няма данни за изчезнали туристи, сподели още Емил Нешев. 

Предполагам, че множеството хора, които са били в планината, към този момент са тръгнали към работните си места . Подозирам, че имаше толкоз доста произшествия около Коледа и Нова година поради доста почивни дни, хубавото време и неналичието на условия за ски, с изключение на в ски зона Банско и Пампорово, разяснява Нешев.

Той предизвести хората да потеглят в планината добре готови . Отдолу планината наподобява бяла, прелестна, само че когато се качите горе, установявате, че снегът е не повече от 30 см тук-там, мощно замръзнал във високите елементи, който при едно подценяване на обстановката и при нехайство, може да докара до съществени произшествия, изясни Нешев.

По думите му България има потребност от хеликоптери, които освен биха избавили доста човешки животи. Системата за въздушно избавяне, която включва HEMS и Search and Rescue е за цялото ни общество, тя не е профилирана единствено за планинско избавяне. Планинското избавяне е частен случай и на двете. Така че, несъмнено такава система има значение, с изключение на за ПСС, има смисъл за всички жители на тази страна, разяснява още шефът на избавителната работа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР